Firme i pola godine čekaju naplatu

Bez autora
Jul 06 2012

Naplata potraživanja u Srbiji je sve teža. Za isporučenu robu ili obavljenu uslugu preduzeća danas novac čekaju u proseku čak - 134 dana. Krajem prošle godine svoj novac su čekali sedam dana manje. Poslednja anketa Unije poslodavaca, koja je sprovedena početkom juna, potvrđuje da je i dalje „najdalji“ dinar zarađen u građevinskoj industriji. Na račun leže tek 223 dana po obavljenom poslu.Ni onima koji rade u elektroenergetici nije mnogo bolje. Račun im „odleži“ u proseku dobrih 220 dana. Dok proizvođači u prehrambenoj industriji dočekaju svoj novac, ono što su napravili davno se pojede. U ovoj grani, rokovi plaćanja su probili šest meseci - 182 dana.

Firme i pola godine čekaju naplatuNaplata potraživanja u Srbiji je sve teža. Za isporučenu robu ili obavljenu uslugu preduzeća danas novac čekaju u proseku čak - 134 dana. Krajem prošle godine svoj novac su čekali sedam dana manje.

Poslednja anketa Unije poslodavaca, koja je sprovedena početkom juna, potvrđuje da je i dalje „najdalji“ dinar zarađen u građevinskoj industriji. Na račun leže tek 223 dana po obavljenom poslu. Ni onima koji rade u elektroenergetici nije mnogo bolje. Račun im „odleži“ u proseku dobrih 220 dana. Dok proizvođači u prehrambenoj industriji dočekaju svoj novac, ono što su napravili davno se pojede. U ovoj grani, rokovi plaćanja su probili šest meseci - 182 dana.

- Budući da je u 2012. zabeležen dalji pad industrijske proizvodnje, kao posledica smanjene tražnje prvenstveno na domaćem, ali jednim delom i na inostranim tržištima, mnoga proizvodna preduzeća su ponudila svoju robu na dodatno odloženo plaćanje - objašnjavaju u Uniji poslodavaca.

- Slično je i sa onima u uslužnim deltanostima. Tako su firme praktično na sebe preuzele rizik kreditiranja građana. Kupovna moć stanovništva je realno opala za 26,5 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Tekstilci do novca dođu u proseku posle 172 dana, a angažovani na održavanju posle 160 dana. Od isporuke do naplate proizvođačima bele tehnike i kućnih aparata prođe i 158 dana. Od isporučenog nameštaja novac stigne posle 152 dana.

- Rokovi naplate potraživanja u Srbiji i dalje su gotovo trostruko veći od proseka u Evropskoj uniji - ističu u Uniji poslodavaca.

- Njihov prosek je oko 40 dana. U Srbiji se bezmalo dvostruko više čeka nego u zemljama u okruženju, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Njihovi podaci iz septembra prošle godine pokazuju da je prosečan rok naplate bio 69 dana.

Najpre do novca, prema ovoj anketi, dolaze kompjuterski serviseri i softverski programeri - za oko 119 dana. Proizvodi od gume se naplate posle 130 dana.

Privatne kompanije

Preduzeća su anketirana o tome ko im najviše duguje i petina, 21,6 odsto, kaže da su to druge privatne kompanije sa kojima sarađuju. Republika i njena javna preduzeća dužnici su u 10,54 odsto, a lokalne samouprave i njihova javna preduzeća u 16,79 odsto slučajeva. Upošteno javni sektor bio je odgovor 13,22 odsto anketiranih poslodavaca. Potrošači su najveći dužnici u 3,56 odsto slučajeva. A na spisku je i poreska uprava. Ona na ime povraćaja poreza na dodatu vrednost dužnik je kod 2,98 odsto anketiranih. U 31,31 odsto slučajeva preduzeća nisu dala podatak ko im je po obimu dugovanja prvi na listi dužnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik